احمد اشتیاقی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بیداربورس در توضیح علت نوسانهای زیاد بازار سرمایه گفت: رشد بازار سرمایه تقریبا از ابتدای خرداد ۱۴۰۰ در حالی که شاخص روی عدد یک میلیون و ۱۵۰ هزار واحد بود به واسطه سهمهای بنیادی شروع شد.
فرصتی برای ورود به سهام بنیادی
وی با اشاره به اینکه رشد سهم های بنیادی وابسته به دو علت بود، گفت: اصلاح شدیدی که سهمهای بنیادی داشتند موجب شد p/e آنها به عدد ۴ و ۵ برسد و این موضوع امتیازی بود برای کسانی که میخواستند وارد سهمهای بنیادی از قبیل گروههای پتروشیمی، معدنی و فلزی شوند.
دلار زیر ۲۰ هزار تومان نمیشود
اشتیاقی ادامه داد: همزمان با این اتفاقات انتخابات ریاست جمهوری شروع و مذاکرات برجام نیز متوقف شد و دولت قبل هم دلار را زیر ۲۰ هزار تومان مورد هدف قرار داد و تحت تاثیر این عوامل بازار دچار ترس شد اما بعد از انتخابات و تاخیر در احیای برجام، بازار این احتمال را یافت که دلار به زیر ۲۰ هزارتومان نخواهد رفت؛ بنابراین شروع کرد به خرید و نگرانیاش نسبت به دلار کاهش یافت.
رشد بازار روی شاخ بنیادیها
این کارشناس بازارسرمایه با بیان اینکه به واسطه کسری بودجه و افزایش حجم نقدینگی انتطارات تورمی بالا شکل گرفت و رشد بازار به واسطه آن تا ابتدای شهریورماه با رشد روبه رو بود، گفت: عمدتا محور رشد بازار در این مدت سهمهای بزرگ و بنیادی بودند به طوری که شاخص کل از ۱میلیون و ۱۵۰ به یک میلیون و ۵۲۰ هزار واحد رسید ولی شاخص هم وزن رشد آنچنانی نداشت.
به عقیده او رشد دلار آزاد از ۲۲ هزار تومان به ۲۸ هزار تومان موجب رسیدن بازار به نقطه کنونی شد و اکنون فرض بازار بر امکان احیای برجام است که دراین صورت قاعدتا دلار تا ۲۳ هزار تومان کاهش پیدا خواهد کرد.
اشتیاقی با ذکر اینکه p/e متوسط بازار در چند ساله گذشته ۶ بوده و اکنون با رشدی که داشته به ۷ رسیده است، گفت: از لحاظ p/e بازار دیگر جای رشد مجددی ندارد.
نوسان گیری روی خودرو
او درباره دلیل دیگر نوسانی بودن بازار گفت: اتفاق همزمان دیگر بازار این بود که کسانی که بر روی سهمهای بنیادی سرمایه گذاری کرده بودند به سمت سهمهای کوچک که رشد نکرده رفتند اما چون سرمایه گذاران اعتقاد چندانی به این سهمها ندارند تنها برای نوسان گیری ورود کردند به عنوان مثال سهم خودرو چون بنیادی نیست و سرمایه گذاران به دید نوسان و اصلاح شدیدی که در ۳ ماهه علی رغم رشد بازار سرمایه داشته نگاه میکنند تعداد فروشندههای سهم زیاد میشود در صورتی که در سهم های بنیادی برعکس این موضوع اتفاق میافتد.
اشتیاقی ادامه داد: این اتفاق که سهامداران به سمت سهامهای کوچک مثل بانکی و خودرویی رفتند به واسطه عدم پایبندی و فروشنده بودن افراد زیاد و در نتیجه تلاش خریداران باعث الاکلنگی شدن بازار شد.
جای رشد وجود ندارد
او در پیشبینی آینده بازار سرمایه گفت: سطوح کنونی قیمتی بازار ارزنده است اما دیگر جای رشد وجود ندارد و سهام داران در انتظارند تا اطلاع دقیقتری از برجام و علکرد دولت مردهای اقتصادی به دست بیاورند و این معماها بازار را به حالتی میبرد که نه قدرت دارد به سمت بالا برود و نه اینکه با توجه به ارزنده بودن سطوح قدرت ندارد پایین بیاید بنابراین این وضعیت باعث شرایط نوسانی بازار میشود و به نظر من شاخص کل برای دو هفته آینده بین یک میلیون و ۴۸۰ تا یک میلیون و ۵۸۰ واحد در نوسان خواهد بود.
شبندر مشکلی نداشت، بازار دنبال بهانه بود
این کارشناس بورسی با بیان اینکه بازگشایی شبندر بازگشایی خوبی بود، گفت:هنگامی که شبندر بسته شد تا زمان بازگشایی آن، گروه پالایشگاهی بالغ بر ۴۰ درصد رشد داشتند؛ بنابراین شبندر نیز باید این جاماندگی را جبران میکرد.
او در پاسخ به این سوال که چرا این بازگشایی کلیت بازار سرمایه را به هم ریخت، گفت: این بهم ریختگی به این خاطر بود که بازار روی این سهم متمرکز شد و صف سنگینی برای این سهم که در قیمت ۵۶۰ تومان بازگشایی شده بود تشکیل شد و به علت ارزنده بودن خریداران زیادی داشت و حقوقیها هم مقدار بسیار زیادی عرضه کردند به طوری که در روز بازگشایی رقمی حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومن پول جذب این سهم شد. به گفته اشتیاقی، بازار هم به نوعی در آن مقطع به دنبال بهانهای برای ریزش بود زیرا مدت زیادی از صعودی بودن بازار میگذشت.
آزاد سازی سهام عدالت، شوکی منفی به بازار
وی هرخبری را که کفه بازار سرمایه را به سمت فروش ببرد عامل ریزش بازار دانست و گفت: سهامعدالت از این نوع اخبار به حساب میآید و تا زمانی که برای آزاد سازی آن برنامهای جامع وجود نداشته باشد هر اخباری در این باره بازار را وارد شوک منفی خواهد کرد.
او ادامه داد: سهام عدالت وزن کمی هم ندارد و ارزش آن بالغ بر ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است و باتوجه به اینکه بعضی از مشمولان سهام عدالت به پول سهام خود احتیاج دارند و در هر قیمتی حاضر به فروش هستند این آزاد سازی بسیار مهم است؛ بنابراین نحوه ساماندهی آزادسازی سهام عدالت باید یکبار برای همیشه مشخص و قانونی برایش تصویب شود که هر روز بازار از طرف سهام عدالت دچار شوک نشود.
اشتیاقی حتی فروش به صورت بلوکی را هم اشتباه شمرد و گفت: فردی که قرار است خریدار بلوکی باشد برای تهیه این مبلغ سهم های دیگر خود را به فروش میرساند.
سیمرغ با ظرفیت آزادسازی دلار ۴۲۰۰ تومانی
وی در بررسی صنایع پیشرو بازار گفت: در بلند مدت سهمهای eps محور که p/e آنها زیر ۷ واحد باشد بازدهی خوب و مطمئنی خواهند داشت مخصوصا در هلدینگ ها و شرکتهایی که NAV آنها روی محور ۵۰ تا ۵۵ درصد است.
اشتیاقی افزود: در کوتاه مدت سهمهای کوچکی که رشد نداشته و p/e آنها روی محور ۱۰ است و اصلاح شدیدی داشتند مانند گروههای دارویی(از جمله داروسازی کوثر) که صنعتی کوچک حساب میشوند و همچنین صنایع غذایی و زراعی(از جمله سیمرغ) که ظرفیت آزادسازی دلار ۴۲۰۰ تومانی را دارند پیشرو بازار خواهند بود.
بانک، خودرو و سیمان صنایعی پیشرو بازار
او همچنین پیشبینی کرد درصورت توافق برجام بانکیها و خودروییها مستعد رشد هستند.
به گفته وی صنعت سیمانی(از جمله سیمان سپاهان و سیمان شرق) هم به خاطر طرح ساخت سالانه یک میلیون مسکن فرصت رشد خوبی خواهند داشت و حتی اگر با نرخ مصوب اعلام شده برای سیمانی ها هم محصولات خود را به فروش برسانند به دلیل افزایش ظرفیت ایجاد شده، پتانسیل رشد مجدد دارند.
نظر شما